Το χρονικό θανάτου της οκτάχρονης-Η μοιραία αλυσίδα πίσω από την τραγωδία - Ό,τι δε λέγεται, γράφεται εδώ

Breaking

Post Top Ad

7/8/18

Το χρονικό θανάτου της οκτάχρονης-Η μοιραία αλυσίδα πίσω από την τραγωδίαΣτο Υπουργείο Υγείας  βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι η έκθεση γεγονότων που ζήτησε σε σχέση με το θάνατο του οκτάχρονου παιδιού τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. 

Σύμφωνα  με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση γεγονότων, δεν προκύπτει οποιασδήποτε μορφής ιατρική αμέλεια, με την μητέρα της οκτάχρονης, όπως αναφέρεται, να μην συνεργάζεται με το ιατρικό προσωπικό και να αρνείται  πεισματικά να παραμείνει το παιδί για νοσηλεία, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις των γιατρών.


Η πρώτη επίσκεψη

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση γεγονότων, αργά το απόγευμα της Κυριακής 5 Αυγούστου, το οκτάχρονο παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, παρουσιάζοντας αφθώδη στοματίτιδα και αφυδάτωση.

Οι γονείς του παιδιού ανέφεραν πως το παιδί παρουσίαζε πυρετό από διημέρου και άρνηση λήψης τροφής και υγρών. ενώ έκανε και εμετούς.
Όπως  επίσης καταγράφεται στην έκθεση, το παιδί δεν είχε θερμομετρηθεί  γιατί η μητέρα δεν είχε θερμόμετρο στο σπίτι.
Οι επί καθήκοντι ιατρός εξέτασε διεξοδικά το παιδί και ενημέρωσε τηλεφωνικά την εφημερεύουσα παιδίατρο για τα ευρήματα.

Οι δύο ιατροί από κοινού αποφάσισαν την εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία και χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας. Ο ιατρός του ΤΑΕΠ εξήγησε στους γονείς τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού και τους λόγους για τους οποίους έχρηζε περαιτέρω νοσηλείας.

Δεν προσδιόριζε το ιστορικό του παιδιού


Όπως αναφέρθηκε στους ιατρούς από τους γονείς, το κοριτσάκι γεννήθηκε πρόωρα με πολλά προγεννητικά προβλήματα. Είχε χειρουργηθεί στη νεογνική ηλικία για πιθανή νεκρωτική εντεροκολίτιδα.

Η μητέρα ανέφερε ότι κατά το παρελθόν η οκτάχρονη έκανε εγχείριση κοιλίας, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Φιλικό πρόσωπο, ανέφερε επίσης ότι το παιδί παρουσίαζε ήπιου βαθμού ψυχοκινητική καθυστέρηση, ενώ δεν πήγαινε σχολείο.

Επέμενε να πάρει εξιτήριο η μητέρα

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση γεγονότων, η μητέρα αρνείτο κατηγορηματικά την εισαγωγή του παιδιού στο δωμάτιο της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου και επέμενε να φύγει, παρά το γεγονός ότι οι ιατροί της εξήγησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού.

Η μητέρα επέμενε πως το παιδί σιτίζεται καλά και ζητούσε μόνο φάρμακο για τις άφθες και επειδή δεν είχε κάρτα νοσηλείας αρνήθηκε την εισαγωγή. 

Ως εκ τούτου, αφού υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, το παιδάκι έλαβε εξιτήριο ενώ πριν  αποχωρήσει από το νοσοκομείο έλαβε από τους γιατρούς ενδοφλέβια
ένεση και σιρόπι.

Η δεύτερη επίσκεψη 

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα, σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων, το παιδί μεταφέρθηκε εκ νέου στο ΤΑΕΠ σε κωματώδη κατάσταση και σε σηπτική καταπληξία.
Αμέσως οι επί καθήκοντι ιατροί κάλεσαν την  εφημερεύουσα παιδίατρο και την Βοηθό Διευθύντρια και την Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής.

Για την αντιμετώπιση του περιστατικού, κλήθηκε Αναισθησιολόγος, ενώ ενημερώθηκε και Εντατικολόγος του Μακάρειου Νοσοκομείου, και δόθηκαν οδηγίες τηλεφωνικά όταν αυτό ζητήθηκε.

Στο οκτάχρονο κοριτσάκι χορηγήθηκαν όλα τα απαραίτητα φάρμακα, του έγινε ακτινογραφία θώρακα, η οποία ήταν φυσιολογική, ενώ διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες αναλύσεις. 

Απεβίωσε περίπου δυο ώρες αργότερα

Στις 3: 40 τα ξημερώματα, το οκτάχρονο κοριτσάκι διασωληνώθηκε από αναισθησιολόγο και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με εντατικολόγο του Μακάρειου Νοσοκομείου ,του χορηγήθηκε ενδοφλέβια αδρεναλίνη.

Η αρτηριακή πίεση ήταν 4mmHg για λίγα λεπτά και μετά μηδενίστηκε. Λόγω διατεταμένης κοιλιάς τοποθετήθηκε ο ρινογαστρικός καθετήρας και έγινε αναρρόφηση μεγάλης ποσότητας γαστροπληγικών υγρών. Επίσης, τοποθετήθηκε καθετήρας στην κύστη και προγραμματίστηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου, θώρακα και κοιλιάς.

Στην προσπάθεια σταθεροποίησης του, το κοριτσάκι παρουσίασε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και αμέσως του έγιναν μαλάξεις και ενδοφλέβια χορήγηση αδρεναλίνης χωρίς όμως ανταπόκριση. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το επαναφέρουν, το οκτάχρονο κοριτσάκι κατέληξε. 

Έρευνες και από την Αστυνομία

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Αστυνομία, η οποία άρχισε την λήψη καταθέσεων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα. 

Για κατάθεση κλήθηκαν και οι γονείς της οκτάχρονης, με την  μητέρα να αναφέρει σε σχέση με το λόγο που υπέγραψε για να πάρει εξιτήριο το παιδί, ότι δεν είχε χρήματα για τη νοσηλεία.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται από την Αστυνομία, οι γιατροί ενημέρωσαν την μητέρα ότι για να λάβει εξιτήριο θα έπρεπε να υπογράψει, ενώ η ίδια υποστήριξε ακόμη ότι δεν καταλαβαίνει καλά την ελληνική γλώσσα.

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από τις καταθέσεις, γιατρός είχε μιλήσει τόσο στα ελληνικά όσα και στα βουλγάρικα στη μητέρα, καθώς μιλά τη βουλγάρικη γλώσσα. 

Post Top Ad


-->