Κάπνισμα: Πούρο Μέρος Α’ - Ό,τι δε λέγεται, γράφεται εδώ

Breaking

Post Top Ad

12/6/18

Κάπνισμα: Πούρο Μέρος Α’
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ: Η ομάδα του chnews ΔΕΝ προτρέπει τους αναγνώστες της ιστοσελίδας να ξεκινήσουν το κάπνισμα! 


Όταν οι Κονκισταδόρες ανακάλυψαν την Αμερική και τις φυλές της,  ανακάλυψαν και το φυτό του καπνού. Οι ιθαγενείς κάπνιζαν τα φύλλα του φυτού αυτού. Με την επιστροφή των στρατιωτών  στην Ευρώπη, διέδωσαν αυτήν την συνήθεια στην Γηραιά Ήπειρο.

Δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί η μέθοδος του καπνίσματος με χαρτί  (=τσιγάρο). Οι ιθαγενείς, έβαζαν τον καπνό σε μια μορφής πίπα ή τον τύλιγαν σε φύλλο του φυτού. Πούρα δηλαδή (στα ισπανικά, η λέξη «puro» σημαίνει αγνός, καθαρός).

Τα πούρα όμως, επειδή ήταν -και είναι χειροποίητα- κόστιζαν ακριβά. Μόνο ευγενείς και έμποροι είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Επιπροσθέτως, οι καπνοφυτείες ήταν μόνο στην Λατινική Αμερική, και η μεταφορά αγαθών ανύπαρκτη τότε.

Και φτάσαμε στο σήμερα. Τα πούρα Αβάνας, έχουν επάξια αποκτήσει την φήμη των καλύτερων παγκοσμίως πούρων. Δεν αρκεί μόνο ένα καλό πούρο όμως, για να είναι εφικτή 100% απολαυστική η καπνική εμπειρία.

Το πούρο -και μιλάμε πάντα για χειροποίητα- θέλει διαδικασία.  Στην αρχή, μοιάζει ακατόρθωτη.  Έπειτα όμως, γίνεται μια αγαπημένη συνήθεια.

Το κάπνισμα πούρου, δεν είναι σαν το τσιγάρο. Είναι τέχνη. Είναι απόλαυση. Όχι μια απλή καθημερινή συνήθεια.Καταρχάς, πρέπει να αγοραστεί ένα ειδικό εργαλείο το οποίο κόβει την «κλειστή» μεριά του πούρου το πίσω μέρος του (cap). Από εκεί καπνίζεται. Ένας πουροκόπτης είναι απαραίτητος, καθότι δεν γίνεται να κοπεί με μαχαίρι ή με τα δόντια. Υπάρχουν πολλών ειδών πουροκόπτες. Προτιμώνται αυτοί που είναι στυλ γκιλοτίνας. Όπως παρακάτω. Και ακόμη καλύτερα να είναι διπλός, για να αποφευχθεί η συμπίεση από την μια λεπίδα:


Κατά δεύτερον, ένας αναπτήρας τύπου πυρσός (=αντιανεμικός, torch) .


Προσοχή! Υπάρχουν οικονομικοί πουροκόπτες γκιλοτίνα, οι οποίοι κάνουν την δουλειά τους επάξια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για έναν αναπτήρα. Ένας καλός αναπτήρας για πούρο (από 2+ φλόγες) ξεκινάει από 5Ε και είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό. Λόγω όμως της υψηλής θερμοκρασίας της φλόγας, θέλει μεγάλη προσοχή να μην λιώσει το πλαστικό που περιτριγυρίζει τις φλόγες.    


Επίσης, καλό θα ήταν να υπάρχει ένα ειδικό κουτί, ένας υγραντήρας, για μακροχρόνια αποθήκευση των πούρων. Οι καλοί υγραντήρες κοστίζουν από 100Ε.


Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως ένα χειροποίητο πούρο, για να είναι 100% απολαυστικό, πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες 20-23 βαθμοί Κελσίου και 69-72% υγρασία.Στο Β' Μέρος, θα μιλήσουμε για την αποθήκευση ενός πούρου.

Στο Γ΄ Μέρος θα ασχοληθούμε με την σωστή επιλογή ενός πούρου.

Στο Δ' (και τελευταίο) Μέρος του οδηγού μας, θα γίνει λόγος για το σωστό κάπνισμα ενός καλού πούρου.Post Top Ad


-->