Πυρά σε αστυνομία και Ιωνά για το έγκλημα - «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου» - Ό,τι δε λέγεται, γράφεται εδώ

Breaking

Post Top Ad

7/5/18

Πυρά σε αστυνομία και Ιωνά για το έγκλημα - «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»Με αφορμή τα τελευταία εγκλήματα που συγκλονίζουν την Κύπρο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο του για αύριο όπου θα μελετηθούν τρόποι καταστολής της εγκληματικότητας που βρίσκεται σε έξαρση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha σημείωσε πως αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν ενώ επανέλαβε πως στόχος της αστυνομίας είναι η μηδενική ανοχή στα εγκλήματα των τελευταίων ημερών.

«Η παρουσία της Αστυνομίας θα γίνει πιο εμφανής, θα νιώσουν την πίεση αυτοί όλοι οι οποίοι έχουν στραφεί εναντίον της Αστυνομίας. Θα νιώσουν την πίεση την οποία θα δεχθούν από την ίδια την Αστυνομία», είπε και σημείωσε ωστόσο πως πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε μόνο από την Αστυνομία να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο.

Την σοβαρότητα της κατάστασης αναγνώρισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος και κατέστησε σαφές ότι θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή.

«Θέλω να καταστήσω σαφές. Δεν είμαι μόνο στο πλευρό των τραυματιών. Είμαι στο πλευρό του αστυνομικού σώματος που ενόρκως επιτελεί το καθήκον του. Δεν θα επιτρέψουμε στα εγκληματικά στοιχεία να θεωρήσουν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται», τόνισε ο Πρόεδρος, ο οποίος, όπως ανέφερε, πως μίλησε και με τον Αρχηγό Αστυνομίας επ’ αυτού.

 

Ο πολιτικός απόηχος

Το ΑΚΕΛ αλλά και άλλα κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη του εγκλήματος. Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ άνοιξε πυρ κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης ενώ απάντησε σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «μηδενικής ανοχής» ενώ σε σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ότι και αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, δυστυχώς η πραγματικότητα καταγράφει έξαρση του σοβαρού εγκλήματος, με ιδιαίτερη ένταση στα εγκλήματα κατά προσώπων και περιουσίας. Οι πολίτες βιώνουν έντονα το  αίσθημα της ανασφάλειας« σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Αστυνομικές Διευθύνσεις ξηλώνονται για να βολευτούν ημέτεροι. Αστυνομικές Διευθύνσεις επιμολύνονται με μια θλιβερή αλλά υπαρκτή μειοψηφία επίορκων και διεφθαρμένων αστυνομικών. Και το γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες».

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αντί ο αρμόδιος Υπουργός και η ηγεσία της Αστυνομίας να επικεντρωθούν στην αποτροπή των ακραίων φαινομένων και των εγκλημάτων που γίνονται, μεταθέτουν τη συζήτηση σε επουσιώδη ή και ανύπαρκτα θέματα με κίνδυνο η κατάσταση να συνεχίσει να επιδεινώνεται σε βάρος της κοινωνίας και της ασφάλειας των πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση.

   
Χείμαρρος ο Φαίδωνος


Χείμαρρος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον τραυματισμό αστυνομικού στη Λεμεσό και την εμπλοκή στην υπόθεση του Ηλία Μούζου.

«Η αστυνομία γνώριζε για τη δράση του και αντί να ενεργοποιηθούν να πάνε να τον συλλάβουν τον άφησαν έξω με αποτέλεσμα να γίνει εκείνη η εμπλοκή στη Λεμεσό και να τραυματιστεί σοβαρά ο αστυνομικός. Αυτός είναι ο ίδιος που έβγαλε πριν λίγο καιρό το μάτι κάποιου με το κοντάκι».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πάφου εξαπέλυσε τα πυρά του για την αστυνομία στην Πάφο και την ηγεσία της αστυνομίας.  «Πήγαιναν άτομα να δώσουν καταθέσεις και τους έδιωχναν. Και αυτά τα άτομα είναι μπλεγμένα αλλά από αυτούς θα μάθεις την αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο Δημαρχος Πάφου προχώρησε και σε αποκαλύψεις για τη διακίνηση ναρκωτικών στην Πάφο.«Δύο μαγαζιά στην Αγίου Αντωνίου πωλούν ναρκωτικά. Ψες, προψες… το ξέρουν όλοι η αστυνομικοί. Πάνε εκεί η αστυνομικοί για να ελέγξουν την ένταση της μουσικής. Όταν τους έλεγα στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου πως υπάρχει κύκλωμα ναρκωτικών που ηγείται ο Ηλίας Μουζος. Μου απάντησαν πως δεν είναι δική μου η ευθύνη, το χειρίζεται η ΥΚΑΝ. Όταν πας στην ΥΚΑΝ στου λένε μην ανησυχείς, το ξέρουμε έχουμε τις πληροφορίες όμως τους αφήνουμε ελεύθερους γιατί μας δίνουν πληροφορίες» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάφου.

Μάλιστα ο κύριος Φαίδωνος υποστήριξε πως αξιωματικός της ΥΚΑΝ είναι κουμπάρους με έμπορο ναρκωτικών που μάλιστα παρευρέθηκε μετά από πρόσκληση σε εκδήλωση της υπηρεσίας.

«Δυστυχώς πέραν των επίορκων αστυνομικών που εισήλθαν στο σώμα και ενημερώνουν τους εγκληματίες. Πήγα εγώ στην αστυνομία και είπα για το ένα από τα δύο μαγαζιά στην Κάτω Πάφο. Μετά ήθελαν να με συναντήσουν οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι. Χωρίς να πω τίποτα σε κανένα το έμαθαν. Υπάρχει σημαντικός αριθμός επίορκων και σημαντικός αριθμός ανίκανων και τους δίνουν προαγωγές» κατέληξε ο κύριος Φαίδωνος.


 

Απάντηση Ιωνά - «Να πάει στην Αστυνομία»

 «Ο κύριος Φαίδωνος μας εκπλήσσει συνεχώς με τις καταγγελίες τις οποίες κάνει και αυτά τα θέματα θα μπορούσε να τα θέσει στην αστυνομία.
Απαντώντας στις καταγγελίες του επεσήμανε πως δεν είναι υπέρ της τακτικής που ακολουθεί.

«Δημοσιοποιώ μια πληροφορία που έχω. Παρακαλώ τον κύριο Δήμαρχο να προστρέξει στην αστυνομία και να δώσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του».

Για το θέμα των επίορκων αστυνομικών ο Ιωνάς Νικολάου σημείωσε πως «πρώτοι αναγνωρίσαμε το πρόβλημα της διαφθοράς της αστυνομίας. Για αυτό κάναμε και τη μελέτη και καταλήξαμε στη νομοθεσία που μας επιτρέπει στο να υπάρχει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου και ξεκίνησε να είναι σε λειτουργία. Να μην έχει καμία έννοια κανένας πως κάποια πληροφορία που φθάνει θα μείνει αδιερεύνητη».

 

Πρόεδρος Συνδέσμου Αστυνομικών

Σε δηλώσεις του στο TVONE ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομικών Κυριάκος Χαραλάμπους ανέφερε ότι μόνο τρία ή τέσσερα αλεξίσφαιρα γιλέκα έχει το κάθε αστυνομικό τμήμα και μάλιστα παλαιού τύπου.

Όπως ανέφερε οι αστυνομικοί πηγαίνουν στη μάχη δίχως προστατευτικά μέσα και όπως ανέφερε, το επιχείρημα των αρμόδιων είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αυτό τον σκοπό παρά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των αστυνομικών.

Επίσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας όπου λειτουργεί με 500 μέλη λιγότερα.
reporter.com.cy

Post Top Ad


-->