Τζέντλεμαν: Τί είναι; Υπάρχει στις μέρες μας; - Ό,τι δε λέγεται, γράφεται εδώ

Breaking

Post Top Ad

14/4/18

Τζέντλεμαν: Τί είναι; Υπάρχει στις μέρες μας;Τζέντλεμαν είναι ένας όρος ο οποίος σημαίνει «ευγενής άντρας». Αρσενικό με άλφα κεφάλαιο.  Έχει αρχές. Όπως φιλότιμο,  αξιοπρέπεια, ευγένεια, σεβασμός. Άντρας παλαιάς κοπής.  Όταν πρέπει, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του ανεξάρτητος κόστους. Πρώτα όμως σκέφτεται, και ύστερα πράττει.

Είναι από τους τύπους ανδρών, όπου θα ανοίξει την πόρτα σε μια κυρία και θα την αφήσει να περάσει πρώτη, καθαρά από ευγένεια και σεβασμό. Όταν συνοδεύεται, θα πληρώσει εκείνος τον λογαριασμό. Εάν τύχει και η σύνοδος του αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θα την υπερασπιστεί με τον δέοντα τρόπο. Θα την συνοδέψει από και έως το σπίτι της. Δίχως να ανέβει πάνω, ειδικά εάν δεν έχει συμπληρωθεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα γνωριμίας τους. Επιπροσθέτως, δεν κάνει χειραψία με μια κυρία. Είθισται, να της φιλά ελαφρά το δεξί χέρι.


Ο τζέντλεμαν, δεν πάει πουθενά ατημέλητος. Προσέχει την εμφάνιση του*, τα λόγια του, τις πράξεις του. Φέρεται με σεβασμό.  Μετρημένες κουβέντες και πάντα με νόημα. Φέρεται με σεβασμό. Ο σωστός τζέντλεμαν, είναι σοβαρός και μετρημένος στα λόγια. «Μιλάει» με τις πράξεις του. Εννοείται πως, πάντα σκέφτεται πριν πράξει. Ιδιαιτέρως σε σοβαρά θέματα.  Ο λόγος του, είναι συμβόλαιο.
Υπάρχει σήμερα ο όρος «τζέντλεμαν»;

Η απάντηση είναι: όχι. Η ίδια η εποχή που ζούμε, δεν «ανέχεται» ευγένεια. Ο ευγενής άντρας (και γενικότερα, ο ευγενής άνθρωπος) θεωρείται ως: κορόιδο, παλιομοδίτικος, γελοίος, μ@@@κ@ς.

Όμως!

Παρόλα αυτά, τζέντλεμαν, είναι τρόπος ζωής. Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που το εκτιμούν άπειρα. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν τα παραπάνω κοσμητικές λέξεις. Όμως, ακόμη και εκείνοι, θα σεβαστούν αργά-γρήγορα τον χαρακτήρα του άντρα αυτού. Και θα καταλάβουν, πως δεν είναι όλα «χύμα» και «βουρ στον πατσά».

Τζέντλεμαν υπάρχουν. Λίγοι. Δεν γίνεσαι απαραίτητα από την μια στιγμή στην άλλην. Κακά τα ψέματα. Πρέπει να το έχεις και μέσα σου.*Δείτε τον οδηγό μας σχετικά με το επίσημο ντύσιμο: Μέρος Α’ και Μέρος Β’


Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Post Top Ad


-->